woensdag, oktober 24, 2007

Als het goed is mag het ook gezegd worden

Heel recentelijk staan er nieuwe verkeersborden op elk begin van het lijnloperspad (dat de kinderen en wij de Mukkelweg noemen, naar de figuurtjes van Sven Nordquist in de boeken van opa Pettson).


Fietsen zal dus eindelijk kunnen zonder tussen honden te moeten slalommen. Tof. Helaas overbodig omdat het politiereglement van Leuven al sinds jaar en dag stelt dat het aanlijnen van handen op de openbare weg steeds verplicht is.
2.5. Houden van dieren
Artikel 1
Het is verboden honden, katten en alle andere dieren of pluimvee op de openbare weg te laten rondzwerven.
Behalve tijdens het uitoefenen van de jacht en behalve op afgesloten private terreinen is het op het ganse grondgebied van de stad verplicht de honden waarvan men eigenaar is of waarover men de feitelijke bewaking heeft, aan de leiband te houden op de openbare weg. Kwaadaardige honden moeten gemuilband worden.
...
Dus zou je aan elk fietspad dergelijke borden kunnen zetten. Waarschijnlijk gaan er meer mensen met hun hond wandelen hier 'op den buiten' als in het stad. Zijn er onlangs incidenten geweest waardoor men nu opeens borden bijplaatst? Het ware beter enkele agenten dagelijks op de fiets rond te laten rijden en allerlei overtreders aan te spreken. Nu zie je hier enkel de wijkagent passeren, af en toe, en steeds op de bromfiets.

Apropos, wat vermeld het politiereglement over het reglementair stallen van fietsen?

5.2. Reglement op het stallen van fietsen
Artikel 1
Het stallen van fietsen op de openbare weg is verboden behoudens in de daartoe voorziene fietsstallingen.

Dat is alles, kort maar krachtig zal mister T gedacht hebben. Maar kan je dan eigenlijk wel met belgerinkel naar de winkel?
Ik zal van mijn middagpauzes eens gebruik maken om rond te wandelen in de winkelstraten en de 'voorziene fietsstallingen tellen', alsook het aantal fietsen dat er werkelijk geparkeerd staat.

2 opmerkingen:

  1. Kan de stad Leuven ook zo'n bordje zetten aan de Dijledreef thv de woonwagenbewoners!?
    Bijna elke keer komt er wel zo'n agressief hondje afgelopen als je voorbijfietst ...
    Vorige week had er eentje prijs, ik kon die niet ontwijken en hondje ging zowel onder voor- als achterwiel om dan huilend weg te lopen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Uit het nieuwe gecoördineerde politiereglement:
    Artikel 440
    Het is eigenaars of de personen die zelfs tijdelijk een dier onder hun hoede hebben, verboden deze dieren te laten rondzwerven op het openbaar domein.
    Artikel 443
    Behalve tijdens het uitoefenen van de jacht, op afgesloten private terreinen op hondenloopzones, is het verplicht de honden waarvan men eigenaar is of waarover men de feitelijke bewaking heeft, aan de leiband te houden op het openbaar domein. Kwaadaardige honden moeten gemuilband worden.
    Artikel 446
    Het is verboden om honden of andere dieren aan te hitsen of niet terug te houden wanneer deze voorbijgangers aanvallen of volgen, zelfs wanneer er geen schade uit volgt.

    BeantwoordenVerwijderen