donderdag, februari 26, 2009

Fietspunt & Buitenmaatse fietsen

In mei 2008 berichtte Wouter op de weblog 'Van Leuven naar Brussel'
In een mailtje aan het Leuvense fietspunt heb ik oa. dit even aangekaart in functie van de nieuwe definitieve fietsenstalling die er in de toekomst zal komen.
Ze hebben me beloofd om een brede fietsenstalling te voorzien, dichtbij de in -en uitgang en wel speciaal voor lange en brede fietsen. Ideaal dus voor mama's en papa's die voor ze naar het station gaan, nog even de kleine op school of in de creche kunnen afzetten en zo geen excuus hebben om met de auto naar het station te rijden ;-)
Zo ziet het er dan uiteindelijk uit: een rijtje oude wielklemmen half op een helling.
Wel dicht bij de in/uitgang, maar gezien de hoge kostprijs van aanhangfietsen en karren was dit beter dicht bij het Fietspunt zelf geplaatst, ook al omdat je je bovenmaatse fiets hier enkel mag stallen 'na toelating van Fietspunt' zoals overvloedig aangeplakt. Bovendien ontbreken de noodzakelijke beugels om die fiets met alles erop en eraan vast te maken.
Op andere dagen is het hier gezellig vol. Er is dus wel degelijk vraag naar.

woensdag, februari 25, 2009

Een wereld van verschil!

Hoe is het stallen van fietsen eigenlijk gereglementeerd in een moderne fietsstad?

In Gent is het superduidelijk. Al is het allerlaatste puntje niet helemaal volgens de wet. Bijvoorbeeld: als je je fiets in een stalling maximaal 3 weken mag plaatsen, moet een ontruiming meer dan 3 weken op voorhand aangekondigd worden. Indien deze termijn niet werd gerespecteerd, was je voertuig wel reglementair geparkeerd. De kosten en risico's zijn dus niet voor de bestuurder:
Artikel 4.4 van het koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer (wegcode) bepaalt dienaangaande het volgende :
« Elke bestuurder van een stilstaand of geparkeerd voertuig moet dit verplaatsen zodra hij daartoe door een bevoegd persoon aangemaand wordt. Weigert de bestuurder of is hij afwezig, dan mag de bevoegde persoon ambtshalve voor de verplaatsing van het voertuig zorgen. De verplaatsing gebeurt op risico en kosten van de bestuurder en de burgerlijk aansprakelijke personen, behalve wanneer de bestuurder afwezig is en het voertuig reglementair is geparkeerd. »
In Antwerpen is het wat meer wetstratees (p47 en volgende).

In Leuven is het vooral superkort. Te kort feitelijk.

zondag, februari 22, 2009

Fietsers afstappen (1)

Aan de uitrit van de parking onder het provinciegebouw kan je ook de NMBS fietsenstalling onder het stadskantoor binnenrijden. Onderweg krijg je vier keer de volgende boodschap:

Een eeuwige dilemma begint mij dan te kwellen: als je aan het bord afstapt en verder terug opstapt, ben je dan in orde? Aan een STOP-bord moet je toch ook niet eeuwig blijven staan, gewoon even stoppen is voldoende, daarna mag je doorrijden. Als ze niet willen dat je fietst in de NMBS-stalling, waarom zeggen ze dat dan niet wat duidelijker?

vrijdag, februari 20, 2009

Fiets op School

Wat doet een tekenaar van een ingenieursbureau 's avonds op de school van zijn kinderen? Fietsrekken plaatsen samen met een andere handige vader (dankjewel Lander)! Na vier jaar van pingpong tussen technische dienst, sportdienst en schoolbestuur kan eindelijk de fietsstalling geopend worden op een stukje braakliggend terrein naast de sportzaal die aan de school grenst. Ik voel me hierbij nauw betrokken omdat ik 4 of 5 jaar geleden zelf de brief naar burgemeester en schepenen heb geschreven namens de oudervereniging (onze school was nog in oprichting en we hadden toen nog geen echte directeur) en omdat ik vorig jaar eigenhandig de poort heb geschilderd en geplaatst, weer met hulp van enkele handige vaders. Er waren geregeld tegenslagen: de technische dienst liep vertraging op wegens plaatsing borden 30km/u aan scholen, de concierge van de sportzaal jammerde tot op de hoogste regionen dat hij geen plaats meer had om zijn materiaal te zetten (in de regen notabene).
Mijn fiets was toch lekker de eerste!

Update 22-02-2009
Stupid me! In een laatste stuiptrekking van tegenwerking heeft de persoon die de sleutels van het poortje aan de straatkant in bewaring heeft, plots geen zin meer om ze aan de school te overhandigen. Dus nog geen inhuldiging, helaas.

donderdag, februari 19, 2009

Gezondheid!

Gisteren heb ik een dikke vleesetende bacterie doodgemept die al bijna aan mijn knieschijf was beginnen te peuzelen. Het ergste is dat ik ze volgens de specialisten waarschijnlijk zelf heb uitgehoest. De laatste tijd heb ik namelijk veel last om door hartje Leuven te fietsen, en ik ben daarin niet alleen. Voor de kerstvakantie had ik wreed veel last om lucht te krijgen tijdens mijn fietstochten van/naar het werk. Tijdens het verlof ben ik dan ook geveld geweest door een zware bronchitis die nog net geen longontsteking was. In de binnenstad is dringend een fijnstofmeter nodig voor objectieve vaststellingen!!
Op valentijnsdag ben ik met Wiebe gaan wandelen op de Kesselberg, en ik zag Leuven liggen onder een blauwe deken. De zin om daar door te fietsen verging mij op slag.
Op de website van de VMM kan je de meetwaarden bijna online volgen. Voor Gent zag het er vandaag niet goed uit, je kon de evolutie van uur tot uur volgen. Rond Leuven zie je niet veel bewegen: de dichtsbijzijnde meetpunten zijn Zaventem of Aarschot. Nochtans is Leuven gelegen in een kuip, wat nefast is voor verse lucht bij koud en windstil weer.

dinsdag, februari 17, 2009

Fietsenparking station moet veiliger

Ik ben gelukkig niet de enige die dit vindt:
'De toegangszone tot de fietsenparking aan het station moet veiliger. Zoniet zien we ons verplicht om het stadsbestuur aansprakelijk te stellen bij eventuele ongevallen', zegt Danny Vandeput, voorzitter van de stedelijke milieuadviesraad.
Misschien dat er nu eindelijk iets ten gronde veranderd.

maandag, februari 16, 2009

Fietspadverlichting op zonne-energie

Tussen Wilsele en Wijgmaal is er ook een plekje waar een dergelijke verlichting handig zou zijn: de Dijlebruggetjes op het Lijnloperspad. Nu wordt je er in de donkere winteravonden enkel verblind door de verlichting van het voetbalplein 1 km verderop, het pad zelf blijft hartstikke donker:
In Rotselaar kan het dus wel, ze noemen zichzelf nochtans geen 'fietsstad'.
Het zou er zo kunnen uitzien:

zondag, februari 15, 2009

De waarheid kwetst

Een stukje uit het beknopte verslag van de G E M E E N T E R A A D - OPENBARE VERGADERING VAN MAANDAG 15 DECEMBER 2008 OM 20.00 UUR
Raadslid Fatiha Dahmani (Groen!) geeft uitleg over het amendement over de fietsambtenaar. Een dergelijke functie is erg nuttig in een fietsstad als Leuven, om alles goed te laten lopen en gevaarlijke situaties op te vangen. De huidige mobiliteitsambtenaren hebben al handen vol werk. Leuven is een fietsstad en meer voorrang voor de fietser als zachte weggebruiker is belangrijk. De werkzaamheden van deze persoon gaan over de verkeersveiligheid, de stallingsruimte, het fietsnetwerk, fietsdiefstal en het bevorderen van het fietsen. Het is een goede ambitie van de stad om nog meer mensen op de fiets te krijgen. De fiets is meer dan enig ander vervoermiddel het beste om in een compacte stad als Leuven te gebruiken. Spreker begrijpt dat het niet per direct mogelijk zal zijn een fietsambtenaar aan te stellen, maar een vacature kan worden gecreëerd.

Voorzitter Louis Tobback (sp.a & VlaamsProgressieven) wil graag dat veel mensen veilig fietsen en dat Leuven een veilige fietsstad is. Van fietsers mag worden verwacht dat zij zich enige discipline opleggen en dat zij zich gedragen in het verkeer. In de praktijk kan het omgekeerde worden waargenomen. Het overleg met de administratie Wegen gaat voor meer dan de helft van de tijd over fietsaangelegenheden. Er is geen speciale fietsambtenaar nodig. Een paar jaar geleden heeft Leuven met grote trots een kaart met een uitgebreid fietsnetwerk uitgegeven. Door de Vlaamse overheid, de provincie en de gemeente is enorm in fietspaden geïnvesteerd. Leuven hoeft zich niet te schamen. De voorzitter ergert zich vaak aan het gedrag van een aantal fietsers en aan de zorg die zij voor hun fietsen hebben. Het college heeft geen behoefte aan een fietsambtenaar. Eerder zou moeten worden gekozen voor een extra mobiliteitsambtenaar, maar dat is nu niet aan de orde.

Raadslid Fatiha Dahmani (Groen!) vindt dat de burgemeester erg negatief over fietsers is, telkens als dit ter sprake komt. Spreker zegt dat het klopt dat er fietsers zijn die zich niet gedragen, maar de burgemeester spreekt over fietsers, alsof het zo is dat bijna alle fietsers zich misdragen en hun fiets verkeerd stallen. Spreker betoogt altijd dat de stadspolitie de fietser moet aanspreken op zijn fietsgedrag en dat de stad voorlichting moet geven over fietsverlichting en dat de fietser zich moet houden aan de verkeersregels. Spreker wijst erop dat de fietsambtenaar in Nederland een officiële functie is, en zij vindt het storend dat de burgemeester er een karikatuur van maakt. Mevrouw Dahmani verwijst naar een beleidsnota van de staatssecretaris voor Mobiliteit die schrijft dat het fietsen een volwaardig alternatief is voor de auto en gestimuleerd moet worden. Er is geen goed fietsnetwerk in en rond Leuven om kinderen en jongeren op een veilige manier naar school te laten fietsen. Het is daarom stuitend dat de burgemeester zegt dat er genoeg wordt gedaan. Spreker wijst erop dat bij onveilige situaties soms slachtoffers vallen. Daar heeft het college een verantwoordelijkheid.

Voorzitter Louis Tobback (sp.a & VlaamsProgressieven) vindt dit bijzonder grof gezegd. De voorzitter legt uit dat de stad wel degelijk een fietsbeleid voert. Er zijn veel parkeerplaatsen opgeofferd voor fietsenstallingen. Het zijn er vast niet genoeg, maar het college moet een evenwicht zoeken. Er is nergens een fietsstad zoals Leuven. Mo
gelijk dat in Nederland alleen Amsterdam en Utrecht vergelijkbaar zijn.
Het is niet zo dat een fietsambtenaar het fietsnetwerk kan oplossen. Via de RUP's weet de stad heel goed wat zij wil. Spreker verwijst naar het overleg met de administratie Wegen van hedenochtend: dat ging over de aanleg van een fietsbrug van en naar Wilsele onder de E314 door. Er vindt uitgebreid overleg plaats en er lijkt een oplossing te zijn gevonden. De kosten zijn hoog, ongeveer 100 miljoen Belgische francs. Spreker noemt een ander voorbeeld waarover uitgebreid overleg met de NMBS wordt gevoerd: het Park Belle Vue. Daar zijn nieuwe oplossingen mogelijk waar de NMBS vroeger nooit over dacht.
De voorzitter vindt de opmerkingen van mevrouw Dahmani beneden alle peil. Spreker is voor het bevorderen van het gebruik van de fiets, maar dat gebruik dient ordelijk te gebeuren.
De opmerkingen die hierbij spontaan in mij opborrelen:
  1. Leuven <> veilig, er heerst een veilig gevoel op straat, maar gebeuren er ook minder ongevallen? Het is niet omdat er 1 jaar geen dodelijke ongevallen zijn, dat er volgend jaar geen meer zullen gebeuren.
  2. De 'kaart met uitgebreid fietsnetwerk (2006)' stuurt nog altijd fietsers door de Diestsestraat, alhoewel die nu winkelwandelstraat geworden is, omdat het in de Bondgenotenlaan gevaarlijker fietsen is. Deze kaart zou beter elk jaar up-to-date gehouden worden. Of is de Bondgenotenlaan plots veiliger geworden omdat de Diestsestraat winkelwandel werd?
  3. Er zijn investeringen in fietspaden, OK, maar is het geld goed besteed? Niet altijd volgens het fietsvademecum, en ook niet altijd volgens het voetgangersvademecum. De onduidelijkheid toont zich vooral op kruispunten, waar toch de helft van de slachtoffers zachte weggebruikers zijn.
  4. Een fietsbrug de ONDER de E314?? Waarschijnlijk betreft het hier de fietsbrug OVER de E314. Dit is een brug waar geen enkele fietser om heeft gevraagd, en die alleen maar dient om fietsers van het autoverkeer te verwijderen. Op de bestaande brug aan het windgat zullen 6 rijvakken voorzien worden, daarom is er voor fietsers geen plaats meer. En van deze 6 rijvakken zijn er 4 richting mechelen: dat verkeer moet dan wel in twee richtingen verder: 1 rijstrook naar de oprit van de E314 richting Lummen, en 1 rijbaan rechtdoor naar de Mechelsesteenweg, dus invoegen, invoegen, invoegen. Hoe dat het verkeer vlotter zal maken is mij al lang een raadsel. Het is en blijft een flessenhals. Maar Tobback heeft dus al vergaderd over die fietsbrug, alhoewel het stadbestuur publiekelijk verklaart tegen de huidige plannen te zijn.

zaterdag, februari 14, 2009

Nultolerantie!

De NMBS melde in mei 2008:
Vanaf vrijdag 17 mei kunnen fietsers terecht in de nieuwe fietsenstalling van het station aan het Martelarenplein. De overdekte ruimte onder het nieuwe kantorencomplex van KBC biedt gratis plaats aan 2500 fietsen met een mogelijkheid om nog 1500 rekken bij te plaatsen wanneer dat nodig moest blijken. De bouw van de fietsenstalling was een voorwaarde in de verkoopovereenkomst van de grond aan KBC. De NMBS-Holding investeerde 1 miljoen euro in de inrichting van de cascoruimte.
Vandaag lezen we in het Nieuwsblad:
... 'Tijdens vakanties hebben we soms te weinig plaats voor opgehaalde fietsen', zegt hoofdcommissaris Jack Vissers.
... Het merendeel parkeert de fiets in de fietsenstalling met 5.000 plaatsen die in 2008 plechtig werd geopend. Volgens schepen Dirk Robbeets is dat de enige juiste oplossing.
Moeten deze fietsen wel weggehaald worden? Kan Robbeets wel tellen? Kan de hoofdcommisaris wel tellen? Ik weet nog van vredesbetogingen vroeger dat de politie niet sterk was in grote getallen. Misschien bestaat er ondergronds nog een verborgen fietsenstalling voor 1000 fietsen, waar alleen het stadbestuur iets over weet.
Misschien moet er iemand, die zijn fiets door de politie wordt 'opgehaald', maar eens naar de rechter stappen in verband met dat parkeerverbod voor fietsen: kan het politiereglement het stallen van fietsen buiten de rekken verbieden, als Stad Leuven niet overal zorgt voor voldoende rekken? Weet het stadbestuur überhaupt wel hoeveel rekken er in Leuven staan?? Weet het stadsbestuur überhaupt wel hoeveel fietsers er in Leuven rondrijden?? Is hier geen sprake van onzorgvuldig bestuur?? Voor de volledigheid: het stallen van fietsen buiten een fietsenstalling is VERBODEN. Rijdt je met belgerinkel tot aan de winkel en spring je even binnen, dan ben je eigenlijk een illegale fietsterrorist! Tobback's politieleger houdt jullie goed in de gaten!
Ik wil niet de fietsen die voetpaden e.d. versperren goedpraten. Ik stel enkel maar de volgende vraag: als er 4000 rekken (of 5000, we zijn nog op onderzoek) zijn en staan 8000 fietsen aan het station, mag het stadbestuur dan het stallen van fietsen op niet hinderende plekken verbieden en deze stalen rossen laten weghalen? In Nederland dacht de gemeente Breda van wel, maar ze kregen het deksel op de neus bij de Raad van State.

vrijdag, februari 13, 2009

De vernieuwde Baron Descampslaan in Wijgmaal

Toen gisteren voor de tigste keer een van de kinderen op het kruispunt onderuitschoof, kroop ik 's avonds in mijn pen voor een boze brief aan onze bevoegde schepenen. Ik zie andere mensen op hetzelfde punt sukkelen, en zelfs met de wagen rijden is geen oplossing voor een vastere wegligging.

Geachte,

In de media las ik met plezier dat de heraanleg van de Baron Descampslaan minder heeft gekost als begroot (Streekkrant 2008-12-17), want dat wil zeggen dat er budget zou moeten zijn voor dringende verbeteringswerken. Mijn werkgever omschrijft kwaliteit als 'vanaf de eerste keer aan de behoeften en redelijke verwachtingen van de klant voldoen', en in dat licht kan ik niet zeggen dat deze werken kwaliteitsvol zijn verlopen: in het ontwerp werd te weinig rekening gehouden met fietsers en voetgangers, en zelfs in uitvoering wordt dit blijkbaar niet opgemerkt door de bouwheer. Ik heb de plannen en het bijzonder bestek van fase 2 opgevraagd en ze eens bekeken: nergens verwijst men naar de code van de goede praktijk, die ondermeer zijn gebundeld in het Fietsvademecum en het Voetgangersvademecum van de Vlaamse overheid. Zonder deze verwijzingen valt de aannemer terug op het 'Standaardbestek 250', dat zoals iedereen weet geschreven is vanuit het oogpunt van de gemotoriseerde gebruiker, en niet vanuit het oogpunt van modern, gemengd en veilig stedelijk verkeer zoals dat nu wordt geïmplementeerd in Leuven. Er worden dus elke keer opnieuw vlotte rijbanen aangelegd voor het gemotoriseerde verkeer, voetgangers en fietsers moeten zich maar in de berm behelpen met amateuristisch ontworpen en aangelegde fiets- en voetpaden. Voor een stadbestuur dat zich graag en dikwijls in de media profileert als een 'fietsstad' valt dit niet te begrijpen: het auto- en busverkeer krijgt een vlottere doorstroming en fietsers meer hindernissen, dit zou volgens jullie moeten getuigen van een pro-fiets mentaliteit?

Hogervermeld gebrek aan kwaliteit heeft als gevolg dat er voor fietsers en voetgangers volgende onvolkomenheden zitten in deze pas vernieuwde straat:
  1. boordstenen > 0.5 cm om fietspaden op of af te rijden.
  2. fietspaden lopen niet door over de zijstraten (Nieuwstraat, Groeningenstraat).
  3. verlaagde boorden worden vergeten aan voetgangersoversteekplaatsen.
  4. fietspaden zijn niet voldoende gesignaleerd.
  5. voetgangersoversteek aan de Eurospar ligt niet in verlengde van het voetpad voor de mensen die de Baron Descampslaan volgen.
  6. een fietspad dat slingert als slappe spaghetti terwijl de rijbaan vlot (en snel) te volgen is.
  7. verwarrende situaties voor fietsers door het onoordeelkundig aanleggen van Y-kruispunten (kruispunt met Casinolaan en met Wakkerzeelsebaan) met aanliggende fietspaden, automobilisten gebruiken geen richtingsaanwijzers meer.
  8. glad asfalt op aansluiting met de Kroonstraat: deze morgen is voor de zoveelste keer één van de kinderen erop uitgeschoven, ook de vroegere signalisatie op de grond was beter weggeschuurd of gefreesd i.p.v. met gladde zwarte verf te bedekken.
  9. asverschuiving van het fietspad OP het kruispunt met de Kroonstraat.
  10. voetgangers die de Kroonstraat volgen moeten aan het kruispunt over stukken modder springen om rechtdoor te kunnen wandelen naar het zebrapad.
  11. door fragmentering van de aanleg van straten, zonder globaal Leuvens plan, is er geen consistent aanleg van fietspad of voetpad (dit is een euvel dat zich in heel Leuven manifesteert): vanuit de Baron Descampslaan komende moeten fietsers die richting Herent rijden, eerst oversteken aan het kruispunt met de Wakkerzeelsebaan, en vervolgens 20m verder terug de Baron Descampslaan oversteken. 's Morgens en 's avonds is dit nochtans de drukste straat van Wijgmaal.
  12. de zebrapaden zijn niet doorgetrokken over de fietspaden, wat nochtans word aangeraden indien de afstand tussen rijbaan en fietspad kleiner is dan 2 meter.
Dit ontlokt bij mij volgende vragen:
  1. Kunnen deze grieven a.u.b. snel verholpen worden en niet op de lange baan geschoven?
  2. Kan er in ontwerpfase voor de heraanleg van straten die nog op de tekenplank liggen a.u.b. echt rekening gehouden worden met de zachte weggebruiker?
  3. Kan er op Leuvens vlak geen globaal plan van aanleg worden ontwikkeld, zodat na uitvoering niet allerlei knelpunten ontstaan die te wijten zijn aan een verschil in aanleg?
  4. Kan er geen typebestek geschreven worden voor het uitvoeren van dergelijke werken zodat niet telkens weer dezelfde dingen worden vergeten?


Met vriendelijke groeten,
Erik Daems,
Fietser uit Wijgmaal
Jorun Daems,
Dochter van, en met fietsbult.
Kroonstraat 20
3018 Wijgmaal

donderdag, februari 12, 2009

Fietsbult

Gisteren attendeerde een vriend mij op het bestaan van een gelijkaardige blog uit Gent. Ik was gecharmeerd door de verhouding foto's en tekst. Mmmhhh. Misschien moest ik ook maar eens proberen wat bondiger te zijn, en wat langer stilstaan om een foto te trekken. Maar als ik eventjes gefietst heb, broebelen de volzinnen door mijn bovenkamer, en kan ik niet wachten om ze te publiceren.
Deze morgen was Jorun weer eens onderuitgegaan op de hoek van onze straat, en toen moest ik onwillekeurig weer denken aan fietsbult. Ik vind het zo een toepasselijk woord: je hebt bulten waar je als fietser dagelijks over moet, en je krijgt bulten van erover te fietsen.
Een Leuvens exemplaar, recht uit mijn (bulten) archief.

Ik heb onlangs eveneens geconstateerd dat als je vier opeenvolgende bulten meldt, de mannetjes van het onderhoud alleen maar komen kijken naar de eerste, ook al liggen ze maar 5 meter van elkaar. Ik zal dus in de toekomst van elke bult apart een foto moeten nemen en elke bult apart melden. Anders moeten ze blijkbaar te hard nadenken.

dinsdag, februari 10, 2009

Borduren zijn belangrijker dan fietsers!

In het bijzonder bestek voor het vernieuwen van de baronsDescampslaan fase 2, vind ik maar op één keer iets terug over fietspaden:
1. TROTTOIRBANDEN (BORDUREN) EN TROTTOIRBANDEN - STRAATGOTEN
1.2. Geprefabriceerde betonnen trottoirbanden en trottoirbanden
1.2.1. Beschrijving
1.2.1.2. Uitvoering
De prefab elementen worden met een kleine voeg van maximum 3mm naast elkaar geplaatst. Om de 25m wordt er door middel van het plaatsen van een voegplank een uitzettingsvoeg gerealiseerd.
De aannemer dient eerst de prefab boordstenen te plaatsen alvorens het fietspad in beton te storten. Hij dient de nodige maatregelen te nemen zodat de boordstenen niet beschadigd worden, de lijn van de boordstenen behouden blijft en de boordstenen niet besmeurd worden met beton (o.a. afdekken met PVC-folie). De maatregelen die nodig zijn voor de ongeschonden bewaring van de boordstenen dienen begrepen te zijn in de eenheidsprijs van het fietspad.
1.2.2. Meetmethode voor hoeveelheden
Voor de fundering en stut van de trottoirbanden in schraal beton worden in de opmeting afzonderlijke posten voorzien.
Het in verstek zagen van de trottoirbanden en trottoirbanden-straatgoten is begrepen in de prijs van deze lijnvormige elementen.
Bedankt Stadsbestuur!! Net wat we nodig hadden: extra fietsbulten!!

zaterdag, februari 07, 2009

Keizersberg

Terecht vragen de fietsers van Wilsele-dorp meer aandacht voor de afdaling van de Keizersberg. Het grootste probleem is echter het gebrekkige wegdek: in de loop de jaren 'kruipt' het asfalt naar beneden, waardoor er boven het Kruispunt van de Ridderstraat 'golven' ontstaan. Waar het zwaar verkeer rijdt, worden deze golvingen nog geplet, maar aan de kant waar fietsers gewoonlijk rijden zijn deze aanzienlijk. Ze zorgen ervoor dat het remmen moeilijker wordt door een verminderd wegcontact. Een rond punt is in mijn ogen iets gevaarlijk om daar te plaatsen: je hebt daar soms wat plaats nodig om uit te wijken, en dat ben je kwijt met ronde punten.
Volgens onze burgemeester hebben fietsers een aangenaam en veilig alternatief door gebruik te maken van de Panoramalaan, Het Engels Plein en de brug aan de Kolonel Begaultlaan. (Passe-Partout van 4 februari 2009) Welke weg zou hij hier bedoelen: de Marguerite Lefevrelaan naar beneden, wat nog steiler is dan de Boelenberg? Niet echt aangenaam of veilig volgens mij. Een typisch antwoord van een anti-fietser die Wilsele alleen maarjkent van op de kaart. Toen wij nog boven op de berg woonden, werkte ik in Brussel en dan reed ik 's morgens naar de Stadsvest, daar nam ik mijn fiets op de schouder, trapjes naar beneden, onder het viaduct van de Ring doorfietsen, terug fiets op de schouders en trapjes naar boven, en dan kon ik van de gedane inspanningen genieten door langs de ring naar beneden te sjezen naar het station. Die onderdoorsteek is niet echt aangenaam, en zeker niet voor alle fietsers weggelegd. 's Avonds kon ik dan met fiets nog wat verder omhoog tot aan de Pompstraat, waar wel een gewone doorsteek is naar de Albert Woutersstraat.
Waarom zegt Tobback niets over het toekomstige fietsbrugje OVER de ring naar het abdijpark, dat zou pas aangenaam en veilig zijn, moesten ze tegen de uitvoering natuurlijk niet weer vergeten zijn wat een fiets is, zoals de laatste tijd in Leuven dikwijls voorvalt, en er een bordje bijhangen dat het verboden is te fietsen op de (fiets)brug.

donderdag, februari 05, 2009

Rode bomen

Eerst stonden er bomen, deze zomer waren het nog stompjes en deze winter plots waren ze rood.

woensdag, februari 04, 2009

Opgesloten

Ik wandelde 's middags eens over het nieuwe Professor van Overstraetenplein, van het station naar het Provinciegebouw, omdat ik eens was gaan kijken naar de werken aan de kop van Kessel-Lo. Voor het stadskantoor was het opvallend dat op verschillende plaatsen het gras op de helling naar beneden al kapotgelopen was.
Als je als treinreiziger aan het busstation het Martelarenplein oploopt, en dan via de trappen omhoog de voet-o-strade naar het Provincieplein, dan moet je wel door de modder naar beneden baggeren om je fiets te gaan halen. Het is namelijk de kortste route, en hier zijn ze blijkbaar in het ontwerp weer vergeten rekening te houden met de psychologie van de weggebruiker, of komt er nog een (kortere) doorgang van het Martelarenplein naar de fietsstalling? Of moet iedereen rond het KBC-kantoor waar ze vergeten zijn plaats te maken voor een degelijk fietspad, laat staan voldoende ruimte voor voetgangers? Even nakijken!
Veel mensen die te voet naar het stadskantoor trekken, staan ook aan de fietsstalling te koekeloeren, en moeten dan door de aanplanting de helling omhoog baggeren. Die van de groendienst trekken het gras uit hun hoofd telkens ze de beschadigde beplantingen zien, heb ik al gehoord. En er zou waarschijnlijks een trapje komen. Maak er a.u.b. iets moois van mannen, de Jardin Botanique waardig, en geen kaarsrecht saaie trappenbaan.

Ik stond ook even stil op de brug over de inrit naar de parking/fietsstalling met mijn handen op de leuning. Er kwamen twee mensen aangestapt langs de andere zijde van de brug. Door de cadans van hun stappen wiebelde de brug zijdelings merkbaar centimeters omhoog en omlaag. Ik stond precies op het dek van een boot. Ik begin dan dadelijk te denken: hoe resonantiebestendig is deze brug? Even op het ritme van de oscilaties op en neer springen om te zien hoe hoog ze kan wiebelen? Waarom is deze brug niet stijver? Bij kleinere bruggen merk je al snel een dempend effect, maar als je als wandelaar tonnen beton aan het wiebelen krijgt door met op een bepaalde cadans over te stappen, stemt me dat niet echt gerust.
3.3.1.2 Kenmerken

1. Begaanbaar
Een belangrijk kenmerk waaraan alle trottoirs moeten voldoen, is het aspect
"begaanbaarheid". Dit aspect moet ruim geïnterpreteerd worden en betekent in
feite dat de voetgangers een ruimte ter beschikking moeten krijgen waar ze zich
veilig en comfortabel op kunnen bewegen. Bovendien moet de verharding van het
trottoir effen en slipvrij zijn, en mag deze geen te grote dwarshelling hebben.

2. Obstakelvrij
De loopzone van het trottoir moet obstakelvrij zijn en minstens 1.50 m breed,
zodat twee mensen er comfortabel naast elkaar kunnen lopen en een
rolstoelgebruiker er gemakkelijk kan draaien.
Niet te vermijden obstakels worden liefst aan één zijde van het trottoir geplaatst.
Blinden en slechtzienden dienen hun weg te vinden via natuurlijke gidslijnen.
Uitzonderlijke gevarenzones zoals dalende trappen moeten herkenbaar te worden
aangekondigd.

3. Bewegingsvrijheid
Een voetganger kiest graag de kortste route en wil vlot van looproute kunnen
veranderen. De inrichting van het trottoir mag dan ook niet zodanig zijn dat ze
deze vrijheid aan banden legt.

De hoger genoemde kenmerken gelden ook in die situaties waar de voetgangers de
volledige beschikbare breedte van de openbare weg mogen gebruiken, zoals in
winkelwandelstraten, pleinen en woonerven.
(uit voetgangersvademecum)

Openstreetmap.org

Ik was gisteren op Google maps een straatnaam aan het opzoeken, en toen zag ik dat bijvoorbeeld het lijnloperspad er nog altijd niet helemaal opstaat. Google toch. Ik wou mijn steentje bijdragen aan het up-to-date houden van wegenkaarten wereldwijd, maar vond nergens hoe ik dat bij Google moest doen. Dus heb ik mijn oude liefde openstraatmap.org nog eens een bezoekje gebracht. Er zijn verdorie nog heel wat straten in Wijgmaal zonder naam, daarvan heb ik nu al enkele gedoopt. Nu eens wachten wanneer deze veranderingen zichtbaar zullen worden.

maandag, februari 02, 2009

Kort door de bocht

Fiets oversteek op het kruispunt Kesseldallaan - Wilselsesteenweg

Enkele constataties:
- verkeer op rijbaan Kesseldallaan komende van Vuntcomplex heeft voorrang tov verkeer dat van Wilselsesteenweg van rechts komt: bord B15
- verkeer dat van Wilselsesteenweg van rechts komt moet verplicht stoppen: bord B5
- toch loopt het fietspad naast deze rijbaan op het kruispunt niet door: er werd een oversteekplaats geschilderd ipv een doorlopend fietspad, dat aan de overkant niet eens aansluit op een fietspad, want daar is er geen meer
- je moet als fietser eerst uitwijken naar rechts voor je verder naar links kan rijden
- de boordsteen is hoger als 0.5cm