dinsdag, augustus 06, 2013

Geboden / Verboden

Sinds het nieuwe politiereglement worden er meer fietsen opgepakt en afgevoerd. De fiets-stallings-situatie is ook niet altijd duidelijk voor de fietsers. Of de autobestuurders. Of voor de politie zelf.
Fietsparkeervakken niet voor wagens
di 23/07/2013 - 13:57fietsvak hogeschoolplein web
Op een aantal plaatsen in het centrum van Leuven kunnen fietsers hun rijwiel voor korte tijd kwijt op zogenaamde 'fietsparkeervakken'. Deze vakken, grote rechthoeken die op straat werden geverfd, zijn bedoeld voor fietsers die hun rijwiel even willen stallen terwijl ze vlug een boodschap gaan doen. We merken steeds vaker dat de fietsparkeervakken worden ingenomen door auto's. De politie gaat hiertegen streng optreden.

Steeds meer mensen verplaatsen zich in onze stad met de fiets. Mooi zo, voor de eigen gezondheid en voor ons milieu. Permanent wordt er gezocht naar mogelijkheden om die vele fietsen veilig en zonder hinder voor anderen te stallen. Dat kan in de fietsenstallingen onder het Rector De Somerplein, in de traditionele fietsenrekken en sedert enige tijd nu ook op de zogenaamde fietsparkeervakken.
Deze vakken zijn bedoeld om de Leuvenaars aan te moedigen hun kleinere boodschappen met de fiets te doen. Daarom zijn ze aangebracht in de buurt van winkels of broodjeszaken. De fiets kan er niet worden vastgemaakt aan een constructie zoals een fietsenrek. Wie langer wil parkeren kiest dus best voor de fietsenstalling of een fietsenrek waar het rijwiel wel kan vastgemaakt worden.
In het centrum van Leuven kunnen fietsers gebruik maken van de fietsparkeerstroken in de Parijsstraat en op het Hogeschoolplein. De vakken zijn aangeduid met een witte markering, een fietslogo en verkeersborden. Regelmatig worden de fietsparkeerplaatsen echter bezet door foutief geparkeerde wagens. Dat is vooral het geval op het Hogeschoolplein.
De politie gaat de komende weken extra aandacht besteden aan de fietsparkeerstroken. Autobestuurders die betrapt worden op het parkeren op de plaatsen voorbehouden aan fietsers, zullen geverbaliseerd worden.
Mooi. Alleen wordt nog geen twee weken later het stallen van fietsen er dan weer tijdelijk verboden. En daarna nog eens, en nog eens ...
Hogeschoolplein, Leuven
Hogeschoolplein, Leuven

Voor het kort-stallen van fietsen zijn deze vakken allerminst noodzakelijk, er dient enkel wat 'lege ruimte' aanwezig te zijn. Waar blijft de inbreng van de dienst Ruimtelijke Ordening?

Indien de fietsenmassa te chaotisch zou worden kan het instellen van een fietsvak inderdaad structurerend werken. Het inrichten van een vak verplicht de fietser ook helemaal niet om zijn fiets er te stallen, in tegenstelling van wat in het politiereglement staat.

En wat ook voor niemand niet duidelijk is, dat is dat 'onbeheerd achterlaten', want daar staat helemaal niets van in het politiereglement. Een kennis zat met Hapje Tapje op een terras toen hij zijn fiets in een combi zag ingeladen worden. Hij was er als de pinken bij om het gaan terug te vragen. De tweede keer was hij iets minder alert en was zijn fiets wat later foetsie.

Naamsestraat, Leuven
Naamsestraat, Leuven
Fietsen in Leuven: Onbeheerd is onbemind?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten