maandag, juni 29, 2015

Toeritdosering

In het (binnenkort oude) mobiliteitsplan stonden enkele toeritdoseringen voorgesteld.

mobiliteitsplan Leuven p.44
mobiliteitsplan Leuven p.66
mobiliteitsplan Leuven p.72
mobiliteitsplan Leuven p.77

Geen enkele daarvan werd ooit uitgevoerd, waarschijnlijk wegens koudwatervrees voor de reacties van de automobilisten. Of omdat de lijnbussen dan ook mee in de file zouden staan.

Het had er zo uit kunnen zien: auto's gedoseerd in de file, fietsers rijden gewoon vlotjes door.
Brusselseweg, Maastricht
Brusselseweg, Maastricht
Brusselseweg, Maastricht
Brusselseweg, Maastricht
Brusselseweg, Maastricht

vrijdag, juni 26, 2015

Split

De Lijn postte op haar facebook-account enkele foto's van de wachtrijen voor Werchter, en onderstaande kaapte onmiddelijk mijn aandacht weg.

Diestsepoort, Leuven
Na jaren van onduidelijkheid kreeg het dubbelrichting fietspad nog eens wat verf-aandacht. Had de tweede rand van het fietspad ook nog een volle lijn gekregen, zou het voor iedereen duidelijk zijn dat bussen, palen en tijdelijke verkeersborden ook dagelijkse obstakels zijn vlak naast of zelfs op het fietspad.

Update 2015-07-01
De volle lijn is een optische versmalling van het fietspad, en zou één tegel moeten opschuiven.
De onderbroken lijn ligt niet in het midden, tenzij je de grens van het fietspad op de boordsteen naast de parkings legt. Veiligheidsafstanden tot lantaarnpalen zijn minimaal, maar een dergelijke esthetische inplanting zijn we ondertussen gewend. Ik doe nog eens een poging om dit te melden.
Diestsepoort, Leuven
Diestsepoort, Leuven
Diestsepoort, Leuven

donderdag, juni 25, 2015

Groen

Eén van de mooiste voordelen aan fietsen is dat je aanraakbaar dicht door de natuur beweegt. Je moet maar je hand uitsteken naar de aren van het hoogopgeschoten gras en je ritst zo de zaadjes van de lange grasstengels. Puur vakantiegevoel.

Minder is het wanneer het groen het fietspad komt veroveren, wanneer de brandnetels langs de kant je dwingen om enkel de middelste meter te gebruiken op een tweerichtingsfietspad. Of wanneer de natte bladeren en stengels je in het gezicht slaan.

Bij het onderhoud van de bermen wordt dikwijls vergeten dat de 50cm naast het fietspad ook behoort tot het gabarit van het fietspad.

Lijnloperspad, Wilsele
Lijnloperspad, Wilsele
Lijnloperspad, Wilsele
Lijnloperspad, Wilsele
Lijnloperspad, Wilsele

woensdag, juni 24, 2015

dinsdag, juni 23, 2015

Hier wacht ik op mijn baasje (1)

Marreinenplein by night.

Marreinenplein, Leuven
Marreinenplein, Leuven
Was Leuven trouwens geen stad met een parkeerverordening waar bij nieuwbouw een verplichte inpandige fietsenstalling moest voorzien worden? Een ondergrondse autoparking is er alleszins wel.

maandag, juni 22, 2015

Hotelfiets - Fietshotel

Koolmijnenkaai, Sint-Jans Molenbeek
Koolmijnenkaai, Sint-Jans Molenbeek

zondag, juni 21, 2015

Leuven Autovrij

Tijdens de braderie 'De langste dag' werd er al een beetje geoefend in 'autovrij' denken.

Het zag er wel zo uit:

Rector De Somerplein, Leuven
Rector De Somerplein, Leuven
En dit was ook nog een stukje van de voorbereiding:


Foto's van Wouter, Hilde en Michaël via Facebook.

vrijdag, juni 19, 2015

Van de grond los

Even een angstig momentje gehad maandagavond aan de Balk van Beel, toen in een scherpe bocht naar rechts  mijn pedaal onverwachts tegen de grond botste. Ik fietste volgens de gele lijn. Je moet daar wegens OVMK infrastructuur een onnatuurlijk scherpe bocht naar rechts maken.

Havenkant, Leuven

Nadere inspectie leerde dat ik niet de eerste loempe fietser was, er staan namelijk al heel wat pedaalkrassen op het beton. Het is gewoon wachten tot hier een fietser valt en onder een auto rolt, vooraleer er iets aan gedaan zal worden.

Havenkant, Leuven

Enfin, de modder is al geplaveid, er staan haaientanden waar auto's achter moeten wachten en een paaltje om net niet tegen te rijden, dus er is al 'iets voor de fiets' gebeurd.

woensdag, juni 17, 2015

No-no-no-bike zone (1)

In het centrum van Leuven liggen voetgangerszones waar fietsers niet zo welkom zijn, omdat ze volgens onze burgemeester er massaal shoppende mensen zouden doodrijden. Hieronder de zone rond de Mechelsestraat.

Voetgangersgebied Mechelsestraat, Leuven

Maar hoe duid je een fietsbeperking in een voetgangerszone aan?

Volgens de wegcode met het aanwijzingsbord F103, en de weggebruikers die toegang hebben tot de voetgangerszone worden aangegeven in het zwart op het onderste witgedeelte van het bord en in de volgende orde :
  • de voertuigen voor de bevoorrading met vermelding van de uren van toegang, eventueel de dagen en eventueel de voorwaarden;
  • de taxi's met vermelding van de uren van toegang en eventueel de dagen;
  • de fietsers, in voorkomend geval met vermelding van de uren van toegang en eventueel de dagen.

Mechelsestraat, Leuven
Wandelingstraat, Leuven
Dirk Boutslaan, Leuven
Jodenstraat, Leuven
Schrijnmakersstraat, Leuven

(Er ontbreekt nog een foto aan mijn collectie: aan de betere worstenhoek van het Mathieu de Layensplein hangt eenzelfde bordje als in de Schrijnmakersstraat)

Van één en dezelfde voetgangerszone zou je ook mogen verwachten dat de borden correct geplaatst zijn en dezelfde informatie weergeven. Een Leuvenaar die zich al jarenlang ergert aan de wisselend informatie of het ontbreken van deze borden, en die daar actie tegen onderneemt, is Janu.

Maar zoals vroeger in de Diestsestraat wordt de rijrichting voor het laden en lossen hier nog aangegeven door het al dan niet vermelden van de uitzondering voor laden en lossen, iets waarvan men ondertussen weet dat dat niet werkt. In de Diestsestraat wordt de zone vandaag met allemaal dezelfde borden aangeduid, en wordt de rijrichting met verkeersborden voor éénrichtingsverkeer geregeld.


Het inrijden voor het laden en lossen mag van 06u tot 11u via deze drie straten.

Toegang laden en losssen in voetgangersgebied Mechelsestraat, Leuven

In de Wandelingenstraat wordt continue 'even geparkeerd om de winkel binnen te springen'.

Wandelingenstraat, Leuven

Voor het beperken van het fietsverkeer werd er maar één reglementair bord geplaatst, namelijk dat aan de Dirk Boutslaan. Artikel 5 van de wegcode indachtig, mag je de voetgangerszone dus vanuit 4 straten in fietsen (rode pijlen), en via de Jodenstraat mag het zelfs altijd zonder beperking van uren (groene pijl). Dus wanneer oom agent je in dit voetgangersgebied al fietsend tegenhoudt, zeg dan steeds dat je gefietst kwam via de Jodenstraat.

Toegangsbeperking fietsers in voetgangersgebied Mechelsestraat, Leuven

dinsdag, juni 16, 2015

Domleiding

Waarschijnlijk het kleinste omleidingsbordje van het land.
Tweewaterstraat, Leuven

maandag, juni 15, 2015

Fietsverbinding "vlot verkeer"

Perron 1, Station Leuven
Martelarenplein, Leuven
Martelarenplein, Leuven
Tiensevest, Leuven
Tiensevest, Leuven
Benedenplein, Leuven

woensdag, juni 10, 2015

Gabarit van een vrijliggend fietspad

Deze benaming werd enkel gebruikt in het inspectierapport voor fietspaden dat ik enkele jaren geleden vermeldde. Ondertussen staat er geen tekeningetje meer in dit document. En ook Google levert geen betere resultaten.



In het Vademecum Fietsvoorzieningen staan andere breedtes vermeld voor veiligheids- of schuwafstanden, dat kon je hier lezen.

Helaas houdt men bij ontwerp nog altijd te weinig afstand met deze veiligheidsafstanden. Op een weinig gebruikt fietspad kunnen fietsers nog wel het één en ander ontwijken, maar ook de huidige fietssnelwegen worden nog ontworpen zonder degelijke veiligheidsafstanden. Bij de fitsivist zie je hiervan beelden.

Dit werd recent in het Vademecum fietsvoorzieningen duidelijker weergegeven.

uit Vademecum fietsvoorzieningen Hoofdstuk 4

Een afstand van 25cm tussen rand fietspad en kleine obstakels om het botsen met de pedalen te vermijden. Wil men een boordsteen plaatsen, dan moet er dus ook een brede goot worden voorzien. Indien men geen goten plaatst, versmalt men best het fietspad optisch door middel van belijning.

Dus niet zo:
Meerdaalboslaan x Geldenaaksebaan, Heverlee

Een afstand van 50cm tussen rand fietspad tussen grotere obstakels om het botsen met stuur, bagage of met fietszakken te vermijden. Denk hierbij aan verkeerspalen, verlichtingsmasten, hagen of leuningen van bruggen. Een fietspad van 3m leg je dus centraal op een brug van 4m.

Dus niet zo:
Kampenhout-sas
of zo:
Brampad, Herent

Een afstand van 100cm tussen rand fietspad en volle wanden. Een fietspad van 3m leg je dus centraal in een tunnel van 5m. Is dit teveel voor een fietstunnel? Kan Vlaanderen dat niet betalen? In autotunnels wordt nog meer ruimte voorzien om het botsen van voertuigen tegen de wanden te vermijden en daar is het wel betaalbaar.

Dus niet zo:
Kampenhout-sas
of zo:
Expresweg, Leuven

maandag, juni 08, 2015

Verzoek

Het perron van het station van Oostende wordt verbouwd, en de nieuwe fietsenstalling is bijgevolg nog niet klaar. Op het plein voor het station is een tijdelijk stalling ingericht, met een tijdelijke behuizing voor het fietspunt.
Natiënkaai, Oostende
Natiënkaai, Oostende
Natiënkaai, Oostende
Natiënkaai, Oostende
Ik moet dringend eens een briefje gaan schrijven:
Beste Burgemeester van Leuven,
Beste NMBS-verantwoordelijke voor het station van Leuven,

kan er op het Martelarenplein ook een dergelijke tijdelijke stalling geplaatst worden totdat de beloofde uitbreiding van 2500/4000 fietsenparkeerplaatsen onder het Martelarenplein zal gerealiseerd zijn? De fietsers van Leuven zouden hun stadsbestuur en de NMBS hierviir zeer erkentelijk zijn.

De plaats waar de tijdelijke loketten stonden lijkt mij daarvoor uitermate geschikt: bij mijn weten heeft geen enkele voetganger zich daartegen doodgewandeld.

Nog twee weken en dan begint ook de zomer van 2015, hoe is het ondertussen gesteld met de beloofde capaciteitsuitbreiding die tegen voorjaar 2015 zou gerealiseerd zijn?

met vriendelijke groeten,
uw toegenegen Leuvense fietsambetantenaar.