vrijdag, april 21, 2017

Deus ex machina (4)

Sinds 23 februari zijn stedenbouwkundige vergunning en milieuvergunning gebundeld in de omgevingsvergunning.

Het zou procedures moeten vereenvoudigen, en er vooral voor zorgen dat omwonenden door procedureslagen geen projecten meer kunnen vertragen. Dat omwonenden alleen maar projecten kunnen laten stilleggen door het geklungel van deze overheid, laten we hier even buiten beschouwing.

De website van het omgevingsloket ziet er momenteel zo uit:

Update 24-05-2017
Ook Vlaanderen heeft eindelijk door dat zijn loket nog niet werkte.
Voor de Vlaamse Regering staan digitalisering en vereenvoudiging ten dienste van de samenleving en zijn ze geen doel op zich. Door de problemen met het digitaal loket voor bouwaanvragen kunnen de prestaties en de stabiliteit van het nieuwe loket voor omgevingsvergunningen niet gegarandeerd worden op de voorziene datum van 1 juni. Omdat burgers, bedrijven en andere overheden niet het slachtoffer mogen worden van een onvoldoende performante toepassing werd volgens het decreet van het Vlaams Parlement op 24 mei 2017 beslist om de streefdatum van 1 juni 2017 op te schuiven naar 1 januari 2018.

Die beslissing houdt in dat de huidige geldende regelgeving voor elk bestuur tot dan van toepassing blijft. Uiteraard wordt de continuïteit intussen verzekerd. De besturen die sinds 23 februari 2017 met de omgevingsvergunning werken, worden verder intensief ondersteund en de toepassing zal voortdurend verbeterd worden.

De capaciteit van de toepassing wordt de komende maanden systematisch opgevoerd en verder afgestemd op de software van de lokale besturen.
Op 1 januari 2018 garandeert de opdrachtnemer een performante, gebruiksvriendelijke toepassing met voldoende capaciteit en duidelijke communicatie tussen overheden en adviesinstanties. Op die manier krijgen burgers, bedrijven en besturen de kwaliteitsvolle dienstverlening waar ze recht op hebben.

Vrijdag ging ik de plannen van de vernieuwing van de N26 'digitaal inkijken' in het gemeentehuis van Herent. Er werd voor het 'digitaal inkijken' een speciale ruimte ingericht, vlak aan de ingang en het onthaal.

Je kan de plannen inkijken via DIVO, dat is de afkorting van 'Digitaal Visualiseren van bouwplannen bij het Openbaar onderzoek', en je kan de software downloaden via het omgevingsloket.

Eerst waren er problemen omdat de viewer de grote documenten niet kon openen wegens een java overflow dinges ofzoiets. Je kon dan eens proberen om die plannen te openen in een apart venster want dat lukte soms wel, maar dan was de resolutie om te wenen.


Welke vlaamse onbenul heeft er überhaupt beslist dat vlaanderen nood heeft aan een eigen PDF-viewer die draait onder java? Gelukkig kon je met wat zoeken de plannen ook openen met een Adobe Viewer. Waarom men dit digitale inzien niet online organiseert op vlaams niveau zodanig dat iedereen dit van thuis kan bekijken op een computertoestel dat hij gewend is, zal mij wel altijd een raadsel blijven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten